16-5-19 #trinxat a Reus presa 186, amb Eudald Carbonell

Va néixer a Ribes de Freser (Girona, Espanya) el 17 de febrer de 1953. Va estudiar a l’Escola Universitària de Girona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de París. El 1976 és llicenciat en Filosofia i Lletres a la Universitat Autònoma de Barcelona; el 1986 es doctorà en Geologia Quaternària per la Universitat de Pierre i Marie Curie (París) i el 1988 es doctorà en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona.

 

El 1988 va començar a treballar a la Universitat de Tarragona i des de 1999 és investigador en cap del Grup de Autoecologia Quaternària d’aquesta mateixa universitat i director de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), creat el 2005. També, Eudald Carbonell ha estat un dels codirectors de la Fundació Atapuerca (Burgos) al costat del Dr. Juan Luis Arsuaga (Universitat Complutense de Madrid) i José María Bermúdez de Castro (Centre Nacional d’Investigació en Evolució Humana).

 

Ha participat en investigacions i treballs de camp a França, Itàlia, Eslovènia, Croàcia, Geòrgia, Tadjikistan, Algèria, Marroc, Tanzània, Kenya, Etiòpia, Estats Units, Mèxic, Xile, Cuba, Eritrea, Xina i Austràlia, entre d’altres.

Les seves fites científiques més destacades són la creació d’un sistema d’anàlisi de la tecnologia prehistòrica anomenada “sistema lògic-analític” i els seus estudis sobre els antics assentaments de la Península Ibèrica. Aquestes línies de treball el van portar a desenvolupar un programa de recerca multidisciplinari a la serra d’Atapuerca (Burgos), que inicialment estava dirigit pel professor Emiliano Aguirre.

El treball a Atapuerca ha enriquit enormement els coneixements científics en els camps de la prehistòria i la paleoantropologia, especialment pel que fa a l’evolució de la tecnologia de la pedra que s’està descobrint a Atapuerca. S’ha exhumat una població extraordinària des dels jaciments arqueològics de Sima de los Huesos (500.000 anys), les restes de Gran Dolina (800.000 anys) i la Sima del Elefante (1.200.000 anys) on es va descobrir una nova espècie d’homínids, Homo predecessor.

Des del camp de treball científic de Carbonell, això passa per difondre idees evolucionistes amb un pensament social i una praxi crítics. Les idees que només s’incorporaran a l’educació de les persones quan puguem explicar-les amb els nostres propis coneixements, interessos o creences en tots els camps de la dimensió humana. Així, l’investigador és un fervent defensor de la cultura com a mecanisme crític d’educació intel·lectual perquè la societat humana sigui més lliure, justa i igualitària.

 

Us esperem doncs al #trinxat del 16de maig a les 20:30 a Cal Massó de Reus.

Pots inscriure’t a aquest enllaç

 


Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquesta web utilitza galetes pròpies per al seu funcionament. En fer clic al botó d\\\'Acceptar, acceptes l\\\'ús d\\\'aquestes tecnologies i els procediments amb les teves dades amb aquests propòsits.    Más información
Privacidad