Josep Lluís Pérez

22-10-15 #trinxat presa 77, amb Josep Lluís Pérez

Josep Lluís Pérez

Josep Lluís Pérez, nascut a Quatretondeta el 1936, és de formació biòleg i pedagog. Al vi, aficionat. Va marxar de la comarca de El Comtat a l’inici dels 60 per marxar cap a Suïssa on va treballar de tot i de res: rentaplats, perruquer… i segur que moltes altres coses. Un cop dominat l’idioma, va constituir una associació d’emigrants on estudiar i dialogar i poder examinar-se, a distància, del batxillerat. Superada aquesta fase de forma exprés, set cursos en quatre anys, comença els estudis de Biologia Humana a l’Universitat de Ginebra sota la direcció de Jean Piaget, amb qui acabaria col·laborant.

Una escola de l’Opus, li dona a en Josep Lluís la oportunitat de tornar a Catalunya i passar per una escola de l’Opus a Sant Cugat, als anys 80 se li presenta la oportunitat de ser el primer responsable els estudis d’Enologia a Falset. Això va ser com tornar a estudiar: viatges a França, Suïssa, Alemània… i les classes i fer funcionar l’escola i que fos sostenible: comprar raïm per fer vi, vendre’l i aprofitar el diner per viatjar amb els estudiants a conèixer cellers…

El següent pas ja forma part de la llegenda, René Barbier i Carles Pastrana li ofereixen la possibilitat de responsabilitzar-se de la part de tècnica vinícola i enològica en el projecte de fer vi al Priorat; però amb un objectiu més intens de fons: impular el canvi de mentalitat de les persones i de les estructures arcaiques. Tots tres, juntament amb Àlvaro Palacios i Daphne Glorian van comprar una finca, la van plantar i van fer una bodega comú. L’any 1992 es posen a la venda els cinc primers clossos del Priorat: Clos Mogador, Clos de l’Obac, L’Ermita, Clos de l’Erasmus i, el d’en Josep Lluís, Clos Martinet.

Anys de viatjar amb la maleta plena de vins per vendre i d’evolucionar la tècnica porten a en Josep Lluís, amb 80 anys, a començar de nou per tornar als orígens. Torna a la didàctica i a la pedagogia, i aquest cop amb el que més temps ha dedicat a la seva vida, el vi, i amb el que més estima, la família. En Josep Lluís i la seva dona, Montse Ovejero, apliquen els seus quaranta anys d’experiència al celler per acompanyar al desenvolupament de les capacitats dels seus alumnes, guiant-los en un procés pedagògic i d’aprenentatge amb el suport experiencial de la creació i comercialització d’un vi…

Començar de nou per tornar als origen: del terroir a l’aula.


Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquesta web utilitza galetes pròpies per al seu funcionament. En fer clic al botó d\\\'Acceptar, acceptes l\\\'ús d\\\'aquestes tecnologies i els procediments amb les teves dades amb aquests propòsits.    Más información
Privacidad