Fotografia de Sergi Saladié

20-3-2025 #trinxat presa 227 Sergi Saladié

En aquesta ocasió amb Sergi Saladié explorarem el repte de la transició energètica, la necessitat d’un model descentralitzat on les comunitats locals i sectors productius tinguin un paper protagonista.

El repte de la transició energètica és un dels més importants que tenim com a societat, tant per mitigar els efectes del canvi climàtic com per adaptar-nos a la disponibilitat decreixent dels recursos energètics dels quals ara per ara depenem (petroli, gas natural, carbó, urani).

Compararem diferents models internacionals amb la realitat catalana, posant sobre la taula un projecte d’investigació que analitza el potencial d’autoabastiment elèctric urbà mitjançant instal·lacions fotovoltaiques als municipis del Camp i les Terres de l’Ebre.

Aquesta transició energètica basada en renovables per a la producció d’electricitat, per una banda, té les seves limitacions per abastir tot el consum energètic actual; d’altra banda, hi ha un debat obert sobre quin model d’implantació de renovables és més convenient. La Llei 16/2027 del Canvi Climàtic aprovada pel Parlament de Catalunya aposta per un model distribuït, en la línia dels països europeus de referència. Això és, avançar cap a un model de proximitat, que aprofiti els espais alterats, i que situï les instal·lacions en mans de les comunitats locals (particulars, comunitats, sectors productius). De moment, però, la major part de les instal·lacions renovables estan en mans de grans empreses, situades lluny dels principals centres de consum, i situades en espais agrícoles o forestals. És un model centralitzat on la ciutadania poc o gens hi tenim a dir.

Sergi Saladié Gil és Doctor en Geografia (URV), Postgrau en Arquitectura del Paisatge (ETSAB-UPC), Màster Estudis Territorials i Urbanístics (UPF-UPC-EAPC), i Diploma de Tècnic Urbanista (EAPC).

Des de l’any 2004 és professor associat al Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili. En el camp acadèmic imparteix docència de planejament territorial al Grau en Geografia, i de paisatge al Grau en Arquitectura. Tant en el camp de la recerca com en el professional ha participat en diversos projectes relacionats amb el paisatge, el planejament territorial o la transició energètica.

Des de 2020 és el representant del Col·legi de Geògrafs a la Comissió Territorial d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre. Entre 2015 i 2017 fou diputat de la CUP-CRIDA CONSTITUENT al Parlament de Catalunya.

Us esperem al Restaurant Ferran Cerro

el pròxim 20 de febrer a les 20:30h.

0
Day
0
Hour
0
Minute
0
Second

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquesta web utilitza galetes pròpies per al seu funcionament. En fer clic al botó d\\\'Acceptar, acceptes l\\\'ús d\\\'aquestes tecnologies i els procediments amb les teves dades amb aquests propòsits.    Más información
Privacidad